
Löpning är en enkel, billig och effektiv träningsform. Ett par bra skor och bekväma kläder är den enda utrustning som krävs för att kliva ut genom dörren och börja springa.
Löpningens enkelhet och tidseffektivitet tilltalar många människor. Det går nästan alltid att klämma in en halvtimmes löpning i ett fullspäckat schema. Löpning ger dessutom snabbt positiv effekt på konditionen och ökar fettförbränningen. Många som börjar löpträna blir också mer medvetna om sin livsstil och börjar äta hälsosammare mat. Vid en livsstilsomläggning är det en bra idé att känna till den egna hälsostatusen. Genom att göra en hälsokontroll hos www.medisera.se kan du se om du har någon vitamin- eller mineralbrist och få reda på om du ligger i riskzonen för t.ex. diabetes eller hjärtsjukdom.
Löpning för
nybörjare och elit
En nybörjare som vill börja springa startar med att varva gång och löpning. Efter ett tag blir det färre gånginslag och efter några månader kommer gångpauserna helt att kunna uteslutas. Den som har sprungit några månader behöver utmana sig själv och inte springa samma runda i samma tempo. Det finns flera sätt att bli snabbare. Intervallträning är en effektiv träningsform. Intervallerna kan vara korta eller långa. Ett enkelt sätt att träna intervaller är att springa snabbt i en till två minuter för att sedan vila i c:a 30 sekunder upp till en minut.
Andra slags pass som tar dig vidare i din löpning är tröskelpass som innebär att du ligger i en fart strax under den fart då mjölksyran slår till och gör benen stumma. Tröskelträning och intervaller är regelbundna inslag i de flesta elitlöpares träningsschema. Många elitlöpare springer två pass om dagen men om du är motionär räcker tre pass i veckan.
Backträning är en effektiv träningsform för den som vill utveckla sin kondition och förbereda sig för ett lopp i kuperad terräng. Genom att springa snabbt upp för en backe och sedan jogga eller gå nedför backen fem till tio gånger kommer din löpning att förbättras.
Undvik skador genom förebyggande träning
Oavsett vilken nivå en löpare befinner sig på gäller det att hålla skador borta. Eftersom löpning belastar kroppen en hel del krävs det en stark kropp för att undvika överbelastningsskador i knä, hälar, höfter och rygg. En till två dagars styrketräning varje vecka är viktigt för alla löpare. Fokus i styrketräningen bör ligga på att skapa en stark bålmuskulatur och starka ben. Även balansövningar och övningar som stärker fötterna är bra att lägga in varje vecka. Många löpare är stela och behöver arbeta med sin rörlighet. En foam roller och regelbunden stretch av vader, höfter och sätet är att rekommendera.
Det finns de som tycker att löpning verkar trist och jobbigt men de allra flesta som börjat springa utvecklar snart en livslång kärlek till löpningen och kan inte tänka sig ett liv utan den. Har du inte testat är det bara att knyta skorna och öppna dörren. Du kommer inte att ångra dig!